Helvoirt en Oirschot Vooruit voor de grote finale!

Kan Oirschot Vooruit zondag het tweede kampioenschap op rij vieren? (foto’s Jan Appels)

De strijd om het kampioenschap in de tweede klasse F was dit jaar ongekend spannend, met tot een paar weken geleden nog zes titelkandidaten. Met nog 1 speeldag voor de boeg hebben we er nog drie over, waarbij de nummers 1 en 2 het in eigen hand hebben: Helvoirt en Oirschot Vooruit ontmoeten elkaar zondag in een onderlinge confrontatie op het burgemeester v.Hövell Sportpark. Best Vooruit (derde op 2 punten) moet zelf winnen en hopen op een puntendeling in de kampioensmatch tussen Helvoirt en Oirschot Vooruit om nog op gelijke hoogte te komen.

Voor beide ploegen zou promotie naar de eerste klasse een unicum betekenen. De laatste titel voor Helvoirt dateert van het seizoen 2000/2001 in de vierde klasse F, toen op de slotdag Nevelo gelost werd in de strijd om het kampioenschap.
Het huidige seizoen werd door Helvoirt fantastisch goed begonnen. Vijf keer op rij werd er gewonnen en pas tegen promovendus Baardwijk werd het eerste puntenverlies geleden. Een week later andermaal een gelijkspel tegen BVV en op 30 oktober pas de eerste nederlaag tegen Prinses Irene. Ook van Heeswijk werd een week later verloren, maar daarna weer drie overwinningen op rij. Op 11 december de topper tegen Oirschot Vooruit, uit op sportpark Moorland. Een wedstrijd die voor het laatst in competitieverband gespeeld werd op 3 februari 1965. Oirschot won toen destijds met 4-1. Toen was het nog een wedstrijd in de 1e klasse Afdeling Noord-Brabant.
Nu 51 jaar later, zou het een memorabel duel worden, dat door de thuisploeg met 5-3 werd gewonnen. Al na negen minuten stond Oirschot Vooruit 2-0 voor door goals van Dorus van de Wal en Daan Hagemeier. Roel van Asseldonk zorgde voor de aansluitingstreffer in de 29ste minuut, maar Fons Meeuwis herstelde vijf minuten later weer de marge van twee goals. Na rust werd het 4-1 via weer Hagemeier. Helvoirt kwam terug tot 4-3 via Nick van der Bruggen en Roel van Asseldonk. De 4-2 betekende voor Helvoirt overigens de 250ste goal in de tweede klasse. Het werd nog spannend in de slotfase, maar Joris Swaanen zorgde voor de bevrijdende 5-3 en de koppositie van Oirschot Vooruit.
Een week na de nederlaag tegen Oirschot Vooruit verloor Helvoirt ook van Best Vooruit. Met vier overwinningen in oefenduels tijdens de winterstop, dacht Helvoirt goed aan de competitiehervatting te beginnen, maar WSC was in de eerste wedstrijd na de winterstop de betere. Met alleen nog een nederlaag tegen Emplina heeft Helvoirt een uitstekende eindserie neergezet en na de winst op Best Vooruit afgelopen zondag wacht nu dus dé kraker tegen Oirschot Vooruit.

Stapje hoger

Trainer Piet Drijvers kijkt rustig uit naar de kampioenswedstrijd.

Voor de mannen van Piet Drijvers dus andermaal de kans op een kampioenschap. Het zou het tweede opeenvolgende zijn. “Alleen maar mooi”, zegt de trainer. “Ik kijk nu nog niet terug op het seizoen, omdat de mooiste wedstrijd nog moet komen. Het niveau is me goed bevallen, maar we zouden het niet erg vinden om er volgend seizoen een stapje bij te doen”, zegt hij lachend.
Oirschot Vooruit draaide eigenlijk vanaf het begin uitstekend mee en ging dus als winterkampioen de winterstop in. Toen er na het reces met 6-1 van Nieuw Woensel werd gewonnen en Best Vooruit in de topper op 1-1 werd gehouden, leken de groenwitten, na ook eens van Erp gewonnen te hebben, recht op de titel af te denderen. Vier nederlagen in maart en april deden het tij echter keren. En had Helvoirt zondag niet van Best Vooruit gewonnen, dan was de strijd nagenoeg gestreden, want niemand twijfelt eraan dat de Bestenaren zondag van Schijndel gaan verliezen.
“Die slechte serie hebben we intern goed besproken”, blikt Piet Drijvers terug, “en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Hoe we dat gedaan hebben houden we binnenskamers zoals dat zo mooi heet. De laatste wedstrijd gaan we in zoals alle voorgaande. Om te winnen natuurlijk en de laatste weken is dat weer goed gelukt. Je kunt dus wel spreken van een ‘speciale’ voorbereiding. Gewoon dezelfde als bij iedere andere uitwedstrijd.”

Gevaarlijk

Helvoirt speelt al vier seizoenen in de tweede klasse. Onder andere Beerse Boys was in het seizoen 2013/2014 de tegenstander.

Over Helvoirt, dat zondag op volle oorlogssterkte kan aantreden, is Drijvers positief. “Het is gewoon een goede ploeg, met een sterk collectief en fysiek sterke spelers. Daarbij hebben ze ook nog gevaarlijke spitsen.”
Mochten Helvoirt en Oirschot Vooruit gelijkspelen en Best Vooruit winnen, dan eindigen alle drie de ploegen op 50 punten en volgt er een play-off. Gaat Drijvers alles op een overwinning zetten zondag, of neemt hij ook genoegen met een gelijkspel? “Dit is allemaal afhankelijk van het verloop van de wedstrijd!”
Een tweede titel op rij zou voor Oirschot Vooruit volgens hem een mooi succes zijn. “En dat zou de ambities van de club alleen maar ondersteunen. Het zou misschien wel kunnen leiden naar een versnelde verbetering van de accommodatie van sportpark Moorland.”
Naar een vernieuwde promotie wil Drijvers nog niet te veel kijken. “Het is lastig om daar op vooruit te lopen, maar als de spelers zich zo snel aanpassen aan het niveau als dit seizoen, dan zou directe handhaving mogelijk moeten zijn. Zoals het er nu voorstaat is er geen verloop en komen er 6 jeugdspelers over met veel potentie en we hebben voor mijn gevoel al een sterke selectie van zestien à achttien spelers. Dus dat zit wel goed.”

Statistieken

Het burgemeester v.Hövell Sportpark in Helvoirt.

Voor de liefhebbers van statistieken nog wat cijfertje. Helvoirt verloor dit seizoen in eigen huis twee keer en ook nog eens met minimale cijfers; met 0-1 van Heeswijk en met 0-1 van Best Vooruit. Van de 49 behaalde punten werden er maar liefst 28 in eigen huis gepakt, met alleen nog een gelijkspel tegen BVV. Oirschot Vooruit leed deze competitie zes nederlagen en daarvan waren er vier buitenshuis. In totaal werden op sportpark Moorland 29 punten gepakt en op vreemde bodem 20 punten. Vier keer kwamen de groenwitten niet tot scoren deze competitie: 0-1 tegen Erp, 2-0 en 0-2 tegen Prinses Irene en 4-0 tegen EVVC. Ook Helvoirt scoorde vier keer niet: 0-1 en 0-0 tegen Heeswijk, 0-1 tegen Best Vooruit en 1-0 tegen Emplina.

Bekijk via deze link nog eens de kampioensfoto’s van Oirschot Vooruit, van vorig seizoen, toen na winst op Hapert de titel werd gepakt.

En bewegend beeld van het kampioenschap vorig seizoen:

Stand 2F:
1. Oirschot Vooruit 25-49
2. Helvoirt 25-49
3. Best Vooruit 25-47
4. Emplina 25-46
5. BVV 25-43
6. EVVC 25-41
7. Prinses Irene 25-37
8. Rhode 25-36
9. Heeswijk 25-34
10. WSC 25-31
11. Baardwijk 25-31
12. Erp 25-25
13. Schijndel 25-14
14. Nieuw Woensel 25-6

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s