Lange nacompetitie voor De Valk in 1929(!)

Fragment uit de wedstrijd Wilhelmina – De Valk.

De Trompettercup zou 69 jaar later pas geboren worden, maar symbolisch is het wel een beetje vanwege de Limburgse roots van de alternatieve Kempische voetbalcompetitie. Toevalligerwijs liepen we een tijd geleden tegen een ingebonden editie van het blad “Limburg in Beeld’ aan, met een nagenoeg complete jaargang van het jaar 1929. Bladerend door het boek troffen we in de maanden juni en juli een zeer spannend verslag van een uitgebreide nacompetitie aan. Op het spel toen promotie naar de eerste klasse, met De Valk als een van de hoofdrolspelers.

De nacompetitie voor promotie zou bestaan uit een minicompetitie tussen tweedeklassers De Valk, Staatsmijn Emma en Wilhelmina uit Den Bosch. Het Limburgse Staatsmijn Emma begon die nacompetitie met een 1-0 overwinning op De Valk. In het verslag van toen een heerlijke passage, waarbij het protest vanwege een afgekeurd doelpunt centraal staat. Een fotograaf van “Limburg in Beeld” zou een foto gemaakt hebben waarop duidelijk te zien was dat de bal over de lijn was, maar door technische problemen kon de foto niet geplaatst worden. Daarbij was het negatief niet bewaard en dus was er geen bewijs voor het doelpunt. Onbestaand in de huidige tijd!

In de tweede wedstrijd wist De Valk Wilhelmina op een gelijkspel te houden. Daarmee zou de derde wedstrijd de beslissing moeten brengen. Op 21 juli(!) was uiteindelijk de ontknoping. Dat de verslagen van toen erg wollig waren mag duidelijk zijn als we de vergeelde krantenpagina lezen. “Een drama” schrijft de Limburgse krant, waarbij duidelijk is dat Wilhelmina promotie wist af te dwingen. Hoeveel het werd in de wedstrijd, die werd gespeeld in een verzengende hitte, werd niet vermeld.
En zo kwam er heel diep in het seizoen een einde aan een spannende nacompetitie, waarbij Staatsmijn Emma tot een totaal van 30 gespeelde wedstrijden zou komen. Voor die tijd een ongekend aantal.

Door naar de huidige tijd. 88 Jaar na de promotie opnieuw feest voor Wilhelmina uit Den Bosch, dat dit seizoen kampioen werd in de vierde klasse F. Daarmee promoveren de Bosschenaren naar de derde klasse. De Valk moet zich via de nacompetitie zien te handhaven in de eerste klasse.
Staatsmijn Emma fuseerde in augustus 1964 met SV Hoensbroek. De huidige naam van de club is welbekend: EHC, wat staat voor Emma Hoensbroek Combinatie. Deze vereniging speelt op dit moment in de hoofdklasse B.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s