FC Cranendonck bevalt het uitstekend in het ‘Kempische’

Fc Cranendonck

FC Cranendonck verloor nog maar twee keer dit seizoen.

De mededeling dat FC Cranendonck dit seizoen ingedeeld zou worden in de ‘Kempische’ vierde klasse F werd met gejuich ontvangen in Soerendonk. Na jarenlang in het Limburgse vertoefd te hebben, zagen de blauwzwarten hun vurige wens om in de Kempen uit te komen ingewilligd worden. De (fusie)club draait op dit moment keurig mee in de middenmoot. Tijd om eens nader kennis te maken met FC Cranendonck. Teamleider Bart Stevens geeft een kijkje in de keuken van de vierdeklasser.

Stevens begon zes jaar geleden als assistent-trainer bij het eerste elftal en doet dat nog steeds met veel plezier. Verder is hij actief in het hoofdbestuur bij de technische commissie, zit hij in het jeugdbestuur, is hij trainer en leider bij de mini’s (waar zoontje Finn dit jaar zijn debuut maakt), en -als tijd en lichaam het toelaten- actief als speler in een lager team.
In 2004 fuseerden Gastel Vooruit uit Gastel en De Kraanvogels uit Soerendonk tot FC Cranendonck. Een broodnodig samengaan. Stevens: “De jeugd was al een aantal jaar samen en dat liep prima door naar de senioren. Op een enkeling na zag iedereen wel dat het nodig was en tot nu toe hebben we daar nog steeds veel plezier van. Nu hoor je er niemand meer over of er een speler meer of minder uit Gastel of Soerendonk op het veld staat.”

Blijdschap

Na drie jaar vijfde klasse, één jaar zesde, een kampioenschap en terug naar de vijfde volgde voor FC Cranendonck in 2009 promotie via de nacompetitie naar de vierde klasse. Na acht seizoenen in Zuid II gespeeld te hebben, werd dit jaar de wens om in het Kempische te mogen spelen ingewilligd door de KNVB. Bart Stevens verwoordt de blijdschap. “We wilden dit al jaren als club, net zoals vroeger. We komen dan veel meer dezelfde soort clubs tegen zoals de onze. Gewoon met eigen jongens en veel gemoedelijker als in het Limburgse. Het is ook wat drukker langs de lijn en ook na de wedstrijd is de gezelligheid erop vooruit gegaan. Andere jaren kwamen tegenstanders vaak niet eens de kantine binnen na de wedstrijd. De leukste duels waren de derby’s tegen Maarheeze en Budel, al was dat natuurlijk niet meer ieder jaar. Met de andere verenigingen hadden we niet zo heel veel. De  ploegen uit Weert en omstreken gingen nog wel, maar in Roermond en omgeving is het meer voetbal om niet te verliezen, in plaats van voetbal om te winnen. Ook zijn er daar bij de meeste verenigingen een stuk minder mensen langs de lijn. In de Kempen is het toch wat gemoedelijker. Er wordt veel meer geaccepteerd op het veld en er wordt niet geschroomd om duels aan te gaan. Dat ligt ons wel. Ik vind over het algemeen dat de sportparken er beter uitzien en beter verzorgd zijn dan in zuid II. Verder zijn we nog geen team tegengekomen dat echt veel indruk gemaakt heeft op ons, op het veld. Maar dat is misschien ook wel de nuchterheid. Buiten het veld hebben we een hele leuke tijd gehad met De Weebosch. Die wedstrijd werd bij ons in de rust gestaakt vanwege het veld, maar de kantine is langer open geweest dan normaal bij een thuiswedstrijd. De mannen van de Weebosch bleven lang hangen en zijn daarna ook nog mee geweest naar café de Bout. Dat was een leuke ervaring.”

Wennen

Wat resultaten betreft valt het Stevens nog niet tegen. Met een negende plek staat FC Cranendonck in de middenmoot van de vierde klasse F met 15 punten uit 11 duels, met overwinningen tegen Bergeijk, Steensel en DOSL en nederlagen tegen alleen Pusphaira en Vessem, waarvan de laatste nederlaag alweer van 22 oktober dateert. Zes keer speelden de mannen van trainer Henri Houben (oud-trainer van Riethoven, komende zondag de tegenstander!) gelijk. “In het begin hadden we moeite met het spel van de tegenstander (FC Cranendonck pakte 3 punten uit de eerste 4 duels red.), maar we beginnen te wennen aan het niveau wat toch een stukje hoger ligt als dat we voorheen gewend waren.”

Doelstelling

Wat is de doelstelling nog voor FC Cranendonck? Stevens: “De doelstelling na de indeling was om te handhaven. Aangezien het een heel spannende klasse is, denk ik dat die doelstelling blijft. We zijn nog niet op de helft van de competitie, dus we gaan die nog niet bijstellen. Uiteindelijk, mocht er ergens wat te halen zijn, gaan we daarvoor natuurlijk.”
FC Cranendonck speelt daarbij volgens Stevens het liefst vanuit een goede organisatie. “Van daaruit  proberen we de tegenstander pijn te doen in de omschakeling. Soms is dat door op de counter te spelen, maar we schromen ook niet om met 3 verdedigers te voetballen om hoog druk te zetten. Dat ligt een beetje aan de tegenstander. Daarnaast ligt het er ook aan welke spelers er beschikbaar zijn.”

Spannend

Dit seizoen is DOSL de dichtstbijzijnde tegenstander. Afgelopen zondag werd in Leende met 0-3 gewonnen zelfs. “Natuurlijk vinden we het nu ook leuk om tegen DOSL te spelen, omdat Budel en Maarheeze een klasse hoger spelen. We oefende wel ooit tegen elkaar, maar dat was toch anders. Gelukkig hebben we de 3 punten mee kunnen nemen, want het is een heel spannende klasse. Het was niet het beste voetbal wat we lieten zien, maar ik denk wel dat we terecht gewonnen hebben. Hopelijk gaat DOSL ook nog de nodige punten pakken, zodat we de laatste wedstrijd bij ons het seizoen beide goed af kunnen sluiten. Dan kunnen we volgend seizoen weer uitzien naar een leuke derby. Verder zijn alle teams nieuw voor ons, dus laten we ons verrassen. Ík kan zo nog geen tegenstander noemen tegen wie we niet graag spelen. Ik hoop alleen dat we niet meer naar Zuid II moeten, dat zou een grote teleurstelling zijn. We hopen natuurlijk dat het niet eenmalig is. Echte invloed zullen we daar niet op hebben hoewel we het wel al jaren aangevraagd hebben bij de KNVB. Dat blijven we doen, maar we zitten precies op het grensgebied.”

‘Kempisch’ onderonsje

Stevens hoopt dat de Kempische tegenstander FC Cranendonck ook als volwaardig ‘Kempisch’ gaan zien. “Voorlopig zijn we nog de onbekende omdat we al lang niet meer in de Kempen gespeeld hebben. We hebben hier en daar wel eens geoefend, maar dit is toch veel leuker. Daarnaast hoop ik dat ze ons in de komende jaren ook als leuk ‘Kempisch’ onderonsje gaan zien en dat ze graag naar sportpark de Braken komen.”

Over de toekomst van FC Cranendonck is Stevens positief. “Ik denk dat onze toekomst er voorlopig in ieder geval goed uitziet. Er mag wat meer vrijwilligerswerk gedaan worden vanuit de jongeren van de senioren. We hebben voorlopig van iedere jeugdlichting minimaal 1 team, dus we kunnen nog jaren vooruit. Verder hebben we een prachtig, steeds mooier wordend, sportpark wat mooi centraal tussen Gastel en Soerendonk ligt.”

Meer over de club op www.fccranendonck.nl

Bart Stevens

Bart Stevens als trainer/leider van de mini’s van FC Cranendonck.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s